Belvárosi Nyugdíjas Klub

Nagykanizsa, Hevesi Sándor Művelődési Központ

 

 

Belvárosi Nyugdíjas Klub rövid története és tevékenységének bemutatása

 

 

 

1984-ben szociológiai felmérés készült Nagykanizsán és ekkor jelentkezett igény egy olyan nyugdíjas klubra, amely nem kötődik konkrét szakmához vagy céghez. Kanizsán már működött cégekhez kapcsolódóan nyugdíjas klubok pl. a vasutas, olajos, fegyveres erők klubja stb.

 

 

 

A Hevesi Sándor Művelődési Központ vezetősége vállalta fel ennek a klubnak a megszervezését a városban. Poszaveczné Arany Ida és Magyar Zsuzsa népművelők kezdték meg a „Belvárosi Nyugdíjas Klub” tagságának szevezését és megalakítását. 1985 őszén 80 fővel alakult meg a klub. Az első összejövetel sem volt problémamentes, mert a résztvevők sokféle igényeket fogalmaztak meg: pl. legyen saját helyisége a klubnak ahol bármikor lehet kártyázni, társasjátékozni. Az első beszélgetéseknél kiderült, hogy nagyon sokrétű a tagság érdeklődési köre, ezért a programokat is így kellett a vezetőségnek összeállítani. Az első időszakban heti két alkalommal voltak összejövetelek az egyik alkalommal valamilyen konkrét program a másik kötetlen foglalkozás volt.

 

A klub egyre népszerűbb lett a városban élő nyugdíjasok körében a 80-as évek végére. Már olyan helyről is voltak jelentkezők, amely cégeknél működött nyugdíjas klub, így pl. az kórházból, vasútról, izzóból. Volt olyan év amikor 120 fő is beiratkozott a klubba. Ezzel a létszámmal már nagyon nehéz volt a közösséget összefogni és közös nevezőre hozni a programokat, ekkor rövid időre felmerült az a gondolat is, hogy esetleg még egy klubot kellene alakítani a HSMK-ban.

 

A klub megalakulását követően 1986-ban megyei nyugdíjas találkozót is szervezett és az országos nyugdíjas klubtalálkozókon is képviseltette magát.

 

1987-től a klub vezetését egyedül Poszaveczné Arany Ida vette át, majd nyugdíjba vonulása után megbizási díjasként szervezte a klub életét egészen 2008 tavaszáig. Természetesen a mindenkori vezetőségi tagokkal közösen, velük együttműködve.

 

Az évek során kapcsolat alakult ki a város minden nyugdíjas klubjával, és néhány városkörnyéki nyugdíjas klubbal is pl. Bánokszentgyörgy-i, Bázakerettye-i, lovászi, valamint a dunaföldvári, egerszegi klubbal. A város testvérvárosai közül a gleisdorfi nyugdíjas klubbal volt kapcsolat, melynek köszönhetően egy autóbusszal a Belvárosi Klubtagság is volt náluk vendégségben. A partnerklubok visszafogadásánál gondot jelentett, hogy mi szerényebb körülményeket tudtuk biztosítani vendégeink számára.

 

Minden évben országjáró kirándulásokon is részt vettek így szinte eljutottak az ország minden nevezetes pontjára. Voltak: Budapesten több alkalommal, Gödöllőn, Keszthelyen, Szombathelyen, Veszprémben, Szekszárdon, Baján, Pécsett.

 

 

 

Rendszeresek a Csónakázó tóra, a túrák, de klubtársak hegyi birtokain is vendégeskedett a tagság pl. a homokkomáromi hegyen, vagy Nagybakónakon Csabai József birtokán, illetve a miklósfai parkerdőben.

 

Visszatérő programok:

 

  • Idősen is egészségesen” előadássorozat, amely keretében egészségügyi előadásokat szerveztük az életmód kialakításáért ezek keretében orvosok tartottak szemléletes előadásokat szinte minden szakterületről, de diatetikus, gyógytornász is segítette a tájékoztatást.

  • Nyugdíjasok Szabadegyeteme sorozat keretében a nyugdíjasokat érintő-érdeklő társadalmi-gazdasági, tudományos előadások kerültek megszervezésre

  • Minden évben meghívott volt 1-1 alkalommal a város vezetői, mely alkalmakkor a városi tervek és nyugdíjasok helyzete volt a téma.

  • Évente 3-4 alkalommal útiélménybeszámolókra kértük fel a kanizsai utazókat rendszeres előadónk Durgó László, Böröcz Zsolt tanár úrak, de tartott nálunk előadást Gerencsér Tibor, Buda Ernő, Karmazin József, dr. Vezendi László, Őrsi Ferenc.Cs,Horváth Ilona költő .

  • Szórakoztató műsorok, programok is rendszeresek a klubban – nagy élmény volt a találkozás Jászai Joli nénivel 1996-ban.Minden évben vannak  névnapi és szüreti mulatságok, a farsangi jelmezbálok, évadzáró rendezvények. Népszerűek még a játékos szellemi vetélkedők is, melyet ősszel és tavasszal is megrendezésre kerül.

  • A klub tagja az „Életet az éveknek” országos nyugdíjas szervezetnek, a Zala Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezetének és képviselteti magát a helyi idősügyi tanácsban is.

  • Az „Idősekért Nagykanizsán” programok keretében minden évben eredményesen részt vesz a klub a különböző sport és játékos vetélkedőkön, amelyeken szép sikereket értek el. Ezt számtalan oklevél és díj bizonyítja. Természetesen a programsorozat más rendezvényein is jelen vannak.

  • A 2008 őszén a klub 6-8 hölgytagja néptánc műsor betanulására vállalkozott, melyet Bolf Ágnes néptáncoktató készített fel. Az asszonyok  szerdai napokon szorgalmasan gyakoroltak és gyakorolnak előadások előtt több alkalommal is.A „Gyöngyvirág” Nyugdíjas Tánccsoport fellépéseket vállal a városban és a városkörnyéki falunapokon és egyéb rendezvényeken.2015.október 16-18ig a tánccsoport részt vett Egerben az amatőr tánccsoportokOrszágos Fesztiválján ahol nagy sikerrel  mutatták be a "Dunántúli Táncok"c-Új műsorukat.  A táncot koreografálta és betanította Cser György és Kovács József.A zsűri Díszoklevelet adományozott.A táncsoport vezetője jelenleg Sostai József  klubtagunk.

 

Jelenleg a csoport 59. taggal működik és a klub vezetői munkáit Kovács Józsefné/Jakatics Margit/ és vezetősége szervezi. A klubnapok továbbra is szerda délutánonként vannak. Mint minden közösségre a Belvárosi Nyugdíjas Klub jellemző, hogy a csoport nagy része állandó, de mindig vannak új érdeklődők és sajnos az életkor előrehaladtával végső búcsút kell venni néhány tagtárstól.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 11
Heti: 7
Havi: 653
Össz.: 48 561

Látogatottság növelés
Oldal: Története
Belvárosi Nyugdíjas Klub - © 2008 - 2018 - nyugdijasok.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »